dilluns, 10 de gener del 2022

Mini ressenyes: Cubitos, Pandemic, Cascadia, Smartphone Inc i Pradera

Cubitos

Us agrada la sensació de remenar els daus a la mà? el sorollet què fan quan impacten l’un amb l’altre i quan cauen sobre la taula? Doncs Cubitos és el vostre joc, perquè si una cosa té Cubitos és daus, Uns daus on trobareu qualsevol cosa imaginable a les seves cares: un gat, un gos, un símbol de pau, uns peus, formatges, pinyes, espases... tots ells amb una funció diferent determinada per unes cartes encara més estrafolàries que els daus (Don Can, Don soldado, Canuto, Gato apestoso, Mala repiñación...).


I el joc de què va? Doncs és una senzilla cursa, sense cap complicació, però la integració del push your luck en el llançament dels daus, la compra de cubets que possibiliten les cartes amb la conseqüent construcció d’un pool de daus i els seus efectes diversos, fan que una cosa tant senzilla com una cursa sobre un tauler, que es gairebé una simple quadrícula. es converteixi en una bogeria ben divertida.



Pandemic

Quan es parla de jocs col·laboratius Pandemic és sempre el primer que ens passa pel cap, cosa lògica en un joc que ha assolit la categoria de clàssic i que en la seva versió legacy ocupa el lloc número 2 en la classificació de la BGG.


Al joc base, el que ens ocupa, cadascú dels jugadors encarnarà un dels 7 personatges que hi ha al joc, tindrem per tant habilitats diferents que haurem de mirar de combinar de la forma més adient possible per tal de lluitar contra una pandèmia, que ens farà reviure de forma intensa la situació de crisi global que hem patit els dos darrers anys. Les cartes d’epidèmia (4 en la versió senzilla del joc, 6 en la difícil) ens faran anar de corcoll i caldrà parar especial atenció a la taxa d’infecció, el nombre de brots i les ciutats afectades un cop i un altre per les diverses onades víriques, tot avançant en el track de cura de les malalties si volem sobreviure a la pandèmia.


Cascadia

Adaptabilitat, flexibilitat i rejugabilitat són tres adjectius que escauen a la perfecció al joc que avui comentem. La base per aquestes característiques són les 21 cartes de fauna que generen diferents nivells i formes de puntuar. De les 21 una està pensada per quan juguem en família, o quan volem fer una partida més relaxada i amb menys coses al cap. Les altres 20 ens presenten tot un seguit de patrons a complir quan creem els nostres ecosistemes, alguns relativament fàcils, d’altres que ens faran suar de valent, ja que cada animal tindrà unes exigències força diferents, uns voldran estar separats, uns altres envoltats d’espècies diferents, d’altres voldran formar una llarga filera...

Un altre element que ajuda a fer el joc encara més atractiu són les rajoletes hexagonals d’hàbitat, segons anem muntant el nostre particular trencaclosques apareixeran grans extensions de muntanya, desert, bosc, aigua... poblades per les fitxes d’animal que hi anirem posant a sobre i el resultat aconseguit farà realment patxoca. Les fulletes, el tercer material del joc, afegiran encara més flexibilitat, ja que ens permetran agafar animals i entorns de diferent filera, tot afegint un altre element a valorar, quin és el moment òptim per gastar-les tenint en compte el seu reduït número. 

Smartphone Inc

Smartphone Inc ens permetrà convertir-nos en el CEO d’una gran multinacional. Des del nostre càrrec controlarem tots els processos que ens permeten fer arribar el nostre producte al consumidor final. Això vol dir que serem responsables de la planificació inicial, el moment més important i determinant del joc, el preu dels nostres mòbils, la producció dels articles a distribuir, les millores en el procés productiu, la investigació en noves tecnologies, amb la possibilitat d’aconseguir la patent inicial de la descoberta si som els primers a arribar-hi, l’expansió de la nostra xarxa comercial arreu del món i finalment la venda als consumidors.

 


El tret més original i important del joc és, tal com ja hem esmentat, la planificació inicial que es farà d’una forma ben curiosa, encavalcant els dos rectangles de cartró on figuren les icones corresponens als diversos passos del procés. La combinació de zones cobertes i imatges visibles determinarà tots i cadascuns dels passos següents.
Un altre element a destacar és el tauler de joc amb perforacions que impediran que els cubets i casetes que formen part del joc es desplacin, un detall a agrair. El fet que a la zona de patents i tecnologies hi aparegui la tecnologia 4G en comptes de la 5G no treu valor al joc, tant sols demostra la ràpida evolució tecnològica al món de la telefonia intel·ligent.

Pradera

Pradera té un bon grapat de característiques que li atorguen una personalitat prou marcada com per cridar l’atenció entre la immensitat de jocs de taula existents. La primera serien les 184 cartes del joc, totes diferents. La segona, l’estètica de les imatges que hi apareixen, pintures a l’aquarel·la realment boniques. La tercera, el mecanisme de repartiment de les cartes inicials, que no es basa ni en un draft, ni en l’atzar, ni són totes iguals, sinó que hem de triar fileres senceres del tauler i una darrera carta a cegues. La quarta, el seu inhabitual sistema de col·locació de treballadors, amb uns marcadors que determinen la posició concreta dins la filera o columna. La cinquena, la construcció del nostre conjunt de cartes.

 

Com funciona aquest darrer procés? Cada carta d’observació que baixem a la nostra zona de joc ens demana un seguit de símbols, però quan posem la nova a sobre l’anterior desapareixen els que hem fet servir, que queden substituits pels de la que acabem d’adquirir. Això fa que l’única de manera de guanyar-ne de nous sigui incrementant el nombre les cartes de terreny, que estan limitades a 10.
I per acabar, i amb això arribaríem al sisè element a destacar, cal parlar del llibret que acompanya el manual del joc, on trobem un llistat complet de totes les cartes amb els noms comuns i científics de bestioles i plantes junt amb una de les seves característiques.
En resum un joc que pot crear alhora nous jugadors de taula per la seva bellesa formal i noves vocacions naturalistes pel seu contingut divulgatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.